2023 - ВСНМ ОБЖ

Go to content
Промоција књиге
Националне мањине у Хрватској
проф. др. Синише Таталовића

СКД Просвјета пододбор Бели Манастир и ВСНМ Бели Манастир организовали су 17. маја промоцију књиге Националне мањине у Хрватској (политика, образовање и култура) аутора проф. др. Синише Таталовића уз предавање на исту тему, а оно је одржано у Барањској српској кући у Белом Манастиру.
Аутор књиге је славонско-барањској публици приближио и потанко објаснио мањинску политику у РХ, процес доношења пакета закона којима су заштићена мањинска права у РХ, како је омогућено и организовано образовање на језику и писму појединих националних мањина и осигурана културна аутономија истих.
Ово је друга промоција ове књиге, али прва у Хрватској, прва је била у Београду. Аутор књиге је редован професор Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу  и гостујући предавач на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Бави се међународним односима и сигурносним студијима, експерт је за питања о националним мањинама. Објавио је бројне стручне и научне радове и књиге на тему мањинских права. Од 2005. до 2015. године био је саветних председника Републике Хрватске.

18. мај 2023.
26. Дани културе Срба ИСБЗС
Песничко вече

У оквиру манифестације 26. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема, 13. маја одржано је Песничко вече у просторијама СКД Просвјета пододбор Осијек.
Песничко вече отворио је домаћин, председник просвјетиног осјечког пододбора Зденко Чикара, а зачинили га својим стиховима песници Миленко Васиљевић Чико, Радојка Пишкорјанац, Наташа Цвијанчевић, Мара Јурковић, Петар Малбаша, Рајко Кнежевић, Љубица Бауковић, Мирјана Стојновић и Слађана Шапић.
На крају је песницима захвалнице уручила потпредседница СКД Просвјета Радмила Латас, а присутнима се обратио и председник Координације Вуковар Светислав Микеревић позвавши присутне да попрате и остале програме у оквиру 26. Дана културе Срба...

13. мај 2023.
26. Дани културе Срба ИСБЗС

12. маја свечано су отворени 26. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема у Етнолошком центру барањске баштине у Белом Манастиру, а у организацији СКД Просвјета Загреб Координациони одбор за источну Славонију, Барању и западни Срем Вуковар.
Дане свечано отворили потпредседница СКД Просвјета Радмила Латас, председник Координације Светислав Микеревић и председник СКД Просвјета пододбор Бели Манастир Дејан Јеличић.
У програму отворења учествовали су песници Рајко Кнежевић из Белог Манастира и Миленко Васиљевић Чико из Осијека, народни оркестар АНИ СКД Просвјета Вуковар са солистима Живојином Јергићем и Милисавом Петковићем, дечји хор Сањалице СКД Просвјета Борово и Јасна Бодловић чланица ФА Чувари традиције барањских Срба Бели Манастир.

12. мај 2023.
ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ
Дан победе над фашизмом и Дан Европ

9. маја свечаним полагањем венаца на споменик Црвеној армији у Белом Манастиру и споменику Победа у Батини обележен је Дан победе над фашизмом у 2. светском рату и Дан Европе.
Венце су положиле делегације амбасаде Руске федерације, Генералног конзулата Србије из Вуковара, СНВ, ЗВО, ВСНМ ОБЖ, ВСНМ БМ, Града Белог Манастира, УАБА Осијек, УАБА Борово, УАБА Вуковарско-сријемске жупаније, УАБА Бели Манастир и Барањско-руског друштва пријатељства.

9. мај 2023.
ТРАГИЧНИ ДОГАЂАЈИ У СРБИЈИ

Поводом трагичних догађаја у Републици Србији, Дејан Јеличић се као председник у име Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније уписао у Књигу жалости у Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару, изражавајући на тај начин саучешће породицама страдалих у ОШ Владислав Рибникар из Београда и жртава у Младеновцу, те тиме поручио да смо заједно са њима уједињени у болу и тузи.

05. мај 2023.
4. ВЕЛИКА СКУПШТИНА СНВ

Српско народно вијеће организовало четврту Велику скупштину у недељу, 30. априла у загребачкој Концертној дворани Ватрослав Лисински. Скупштином је председавала саборска заступница Драгана Јецков, а из ОБЖ присутно је било 118 делегата.
На Великој скупштини окупили су се њени већници и представници српске националне мањине из преко 150 општина, градова и жупанија РХ, њих преко 1500, као и представници свих релевантних организација српске заједнице у РХ те мањинских и институција за заштиту људских права, уз присуство високих делегација Републике Хрватске, Републике Србије и Републике Српске (БиХ).
Поред домаћина проф. др. Милорада Пуповца, присутнима обратили се и Јасна Војнић председница ХНВ у Србији, у име патријарха српског епископ марчански Сава, заменик градоначелника Града Загреба, те премијери Србије и Хрватске Ана Брнабић и Андреј Пленковић.
Након усвојене декларације 4. Велике скупштине СНВ, коју је прочитала Анета Владимиров, уследио је културно-уметнички наступ Ансамбла народних игара и песама Србије Коло из Београда.

30. април 2023.
78. годишњица Болманске битке

29. априла обележена је 78. годишњица Болманске битке и отворен Меморијални центар Болманске битке у Болману, општина Јагодњак.
Ова битка из 2. светског рата вођена је код Болмана од 6.3. до 22.3.1945. између сила Осовине са једне и јединица НОВЈ и совјетске Црвене армије са друге стране.
У отворењу и опремању Меморијалног центра учествовали су Музеј Војводине из Новог Сада и Општина Јагодњак. У обнови такођер учествовало и Српско народно вијеће из Загреба.
Венце на споменик изван Болмана и на спомен костурницу у селу положиле делегације Генералног конзулата Србије из Вуковара, Осјечко-барањске жупаније, Општине Јагодњак, Града Белог Манастира, ЗВО Вуковар, саборског заступника ромске националне мањине и Савеза Рома Хрватске, удруга УАБА из Осијека, Слатине, Белог Манастира, Славонског Брода и Пожеге, СУБНОР-а Србије, Војводине, Сомбора, Апатина и Брчко дистрихта, а у име СНВ и ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
Присутнима обратили су се Никола Опачић (УАБА Бели Манастир), Данијела Млинаревић (начелница Општине Јагодњак), те представници САБХ и СУБНОР Србије.
По отворењу Меморијалног центра уприличен је пригодан културно-уметнички програм којега су извели чланови СКД Просвјета пододбор Јагодњак.

29. април 2023.
ВСНМ ОД обележило 20 година постојања

Вијеће српске националне мањине Општине Дарда обележило је 20 година од оснивања и исто толико деловања, те за ову прилику доделило пригодне плакете свим досадашњим већницима и захвалнице институцијама, друштвима и заслужним појединцима.
Први избори за већа националних мањина одржани су 2003. године, а у досадашњем раду кроз пет сазива Вијећа, учествовало је укупно 26 већника и то:
Радомир Чварковић, Љепосава Грубор, Мирко Тривуновић, Драган Панић, Јелена Познић, Бранислав Стојсављевић, Дарко Мединац, Перо Матић, Спасоја Банац, Радован Готовац, Мирко Марковић, Саша Милинковић, Дејан Газдић, Милан Радовановић, Смилја Михајловић, Јадранко Малиновић, Мирослав Царић, Душко Берић, Синиша Тот, Влатка Јекић-Валкаи, Бранислав Тешић, Драго Прица, Анђелка Тривуновић, Радомир Путник, Бранко Познић и Богољуб Ивковић.
Захвалнице за помоћ и подршку у раду Вијећа заслужили су Општина Дарда, Српска православна црквена општина Дарда, Веће српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније, Српско народно вијеће, Заједничко веће општина, Општинска организација СДСС Дарда, СКД Просвјета пододбор Дарда, Коло српских сестара Покрова пресвете Богородице Дарда, Друштво српских родословаца Порекло Београд, Радио Банска Коса и Миленко Војновић.

23. април 2023.
Свечано отворена Барањска српска кућа

Свечаним пријемом и програмом 20. априла отворена је Барањска Српска кућа у Белом Манастиру. Реч је о културном и друштвеном центру који ће убудуће користити српске организације у Барањи. Простор су посветили Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувими, а свечано су га отворили председник Српског народног већа Милорад Пуповац, председник општине Бели Манастир Томислав Роб и заменица градоначелника из реда припадника српске заједнице Светлана Жарковић.
Кућа је изграђена 1910. године и налази се у улици Владана Десница, непосредно уз цркву Светог Архангела Михаила, парохијски дом и некадашњу школу. СНВ је пре две године, а на иницијативу ВСНМ ОБЖ и ВСНМ БМ, купио ову кућу од Савеза мађарских удруга, а уредна и сређена зграда предата је на управљање српској заједници у Белом Манастиру.
Свечаном отворењу претходили су говори председника ВСНМ ОБЖ Дејана Јеличића, градоначелника Б. Манастира Томислава Роба и председника СНВ Милорада Пуповца, а генерални конзул Републике Србије Александар Накић искористио је свечаност да донира књиге беломанастирској библиотеци.

23. април 2023.
Обележена 78. годишњица ослобођења Осијека

Скромном свечаношћу полагања венаца 14. априла 2023. обележена је 78. годишњица ослобођења Осијека од фашистичке и нацистичке окупације за време 2. светског рата. Венци су положени у Перивоју краља Томислава на месту некадашњег споменика, а данашњег спомен-обележја осјечким антифашистима стрељаним од 1941. до 1945. године.
Почаст палим осјечким антифашистима одали су Удруга антифашистичких бораца и антифашиста Осијека и сродне удруге, те представници Осјечко-барањске жупаније, Града Осијека, Жидовске општине Осијек, странака Можемо! и СДП и други.
Венце су положили заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, представник Града Осијека Дражен Алерић, потпредседник САБХ Лазо Ђокић, председник УАБА Осијек Драгутин Мијоч, УАБА Трпиња, саборска заступница Романа Николић у име ГО СДП Осијек, председник Жидовке општине Осијек Дамир Лајош, те председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.

15. април 2023.
Oдржана 7. седница
Савјета за националне мањине Осјечко-барањске жупаније

Седницом која је одржана 7. априла 2023., председавао је председник Савјета, заменик жупана Јосип Милетић, а присуствовали су и чланови Савјета који представљају ОБЖ Сарафина Зелић Кос и Андријана Бонић. Од представника националних мањина присуствовали су Ана Канђера Легчевић (Веће словачке НМ ОБЖ), Басри Халити (Веће албанске НМ ОБЖ), Бранко Петровић (Веће ромске НМ ОБЖ), Драгољуб Сиљаноски (представник НМ ОБЖ), Полона Маргета (представница словеначке НМ ОБЖ), Синиша Поповић (заменик представника црногорске НМ ОБЖ), Дејан Јеличић (Веће српске НМ ОБЖ), као и представници позваних ресора Жупаније и већници Жупанијске скупштине.
Дневни ред је био:
1.а) Информација о проведби Националног плана за укључивање Рома за период 2021.-2027. и Акционог плана за Роме на подручју ОБЖ у 2022. години
б) Нацрт Акционог плана за Роме на подручју ОБЖ у 2023. години
2. Информација о проведби мањинских избора (07.05.2023.) и обележавању Дана националних мањина Осјечко-барањске жупаније 2023. године (последње суботе у мају месецу)
3. Разно
Подржан је Акциони план за Роме на подручју ОБЖ у 2023. години.
Изнесене су информације о досадашњим активностима у вези са спровођењем мањинских избора 07.05.2023..
Одлучено је да се поводом Дана националних мањина Осјечко-барањске жупаније одржи свечана седница Савјета за националне мањине ОБЖ на коју ће бити позвани медији.

9. априла 2023.
Одржана последња седница 5. сазива ВСНМ ОБЖ

Председник Дејан Јеличић по последњи је пут у уторак, 4. априла 2023. водио седницу ВСНМ ОБЖ. Била је то уједно и последња седница 5. сазива нашег мањинског Већа, којој је присуствовало седамнаест (17) од двадесетчетири (24) већника..
Поред већника седници, као гости, присуствовали начелница Јагодњака Данијела Млинаревић, начелник Шодоловаца Драган Зорић, заменик начелника Кнежевих Винограда Стојан Петровић, председници мањинских већа Кнежевих Винограда Владимир Хорват, Кошке Недељко Радаковић, Шодоловаца Младен Малетић, те ОО СДСС Кнежеви Виногради Предраг Петровић.
На седници укратко је сумиран рад Већа у мандату 2019.-2023. са нагласком да га је обележила пандемија корона вируса и сва уведена ограничења у раду уз забране окупљања. Веће се у тој ситуацији фокусирало на обнову просторија и опреме општинских и градских мањинских већа, а захваљујући капиталним инвестицијама СНВ.
Такођер, на седници су поводом 20 година постојања и рада ВСНМ ОБЖ додељена признања за посебан допринос у његовом раду и развоју, бившим председницима Већа Јовану Јелићу и Станиславу Вукосављевићу. По пријему признања, Станко Вукосављевић обратио се присутнима подсећајући их на лепе али и тешке тренутке проведене на челу Већа у данима његова формирања и каснијег рада. На самом крају, срећан и поносан, захвалио се што смо га се сетили, те рекао да се такве гесте требају чинити и у будућности према свима који су то заслужили. Јовану Јелићу, оправдано одсутном, признање бит ће уручено накнадно.
Указала се потреба за доношењем Правилника о додели повеља, плакета и захвалница, те је исти изгласан и уведен у рад Већа.
На крају седнице председник се захвалио свим већницима на раду у протекле четири године и позвао све присутне да се одазову на предстојеће мањинске изборе.
Након седнице уприличено је послужење за растанак.

5. април 2023.
Координација српских мањинских већа

20.03.2023. одржана је Координација српских мањинских већа и представника српских мањина са Председништвом ВСНМ ОБЖ у беломанастирској Барањској српској кући.
Тема састанка били су предстојећи избори за мањинска већа и представнике мањина, предвиђени да се одрже прве недеље маја месеца. Изменама уставног закона о изборима за већа и представнике мањина од 2019. године смањен је изборни цензус, са 5% на 1,5% учешћа одређене мањине у јединицама локалне и регионалне самоуправе, а утврђено је да избори одржавају се увек прве недеље маја месеца сваке четврте године. Ово ће бити шести изборни циклус за нове сазиве мањинских већа.
Седница је одржана заједно са ЖО СДСС, а водили су је председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић и председник ЖО СДСС, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић.

20. март 2023.
Радни састанак Срба ВСЖ и ОБЖ са амбасадорком РС у РХ

Амбасадорка Србије у Републици Хрватској Њ.Е. Јелена Милић, састала се 07.03.2023. на радном састанку са представницима Срба из Вуковарско-сријемске и Осјечко-барањске жупаније.
Састанак је одржан у Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару, а домаћин састанка био је генерални конзул Републике Србије у Вуковару Њ. Е. Акесандар Накић. Међу присутнима били су председник Скупштине СДСС Војислав Станимировић, саборска заступница СДСС Драгана Јецков, затим из ЗВО Дејан Дракулић, заменик жупана ВСЖ Срђан Јеремић, начелници општина Душан Јецков (Негославци), Мирослав Палић (Трпиња), Зоран Баћановић (Борово). ), Тихомир Коларевић (Маркушица), Југослав Весић (Ердут), представник општине Кнежеви Виногради Предраг Петровић, директор Српског културног центра Вуковар Срђан Секулић и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
Разговарано је о стању српске заједнице у РХ, њеним потребама и проблемима у којима Република Србија може да помогне. Похваљена је сарадња са матицом, као одмрзавање односа две суседне земље. Састанак је завршен обећањем да ће Република Србија наставити да помаже Србима на истоку РХ, а закључено је да се овакви састанци требају чешће одржавати.

11. март 2023.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - 2023. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content