2023 - ВСНМ ОБЖ

Go to content
5. редовна седница ВСНМ ОБЖ

27. децембра у сали Црквеног дома у Дарди одржана је 5. редовна седница 6. сазива ВСНМ ОБЖ.
Уз усвајање записника са претходних седница и подношење извештаја о раду Већа између две седнице, усвојен је и План активности Већа за 2024. годину.
Под тачком Разно, већници су упознати са активностима Већа у предстојећем периоду, планираним хуманитарним акцијама и другим активностима које радимо уз помоћ градских и општинских мањинских већа, Српског народног вијећа из Загреба и Заједничког већа општина из Вуковара.
Након седнице, председник Зоран Милошевић је свим присутнима пожелео срећне наступајуће божићне и новогодишње празнике, те већницима уручио симболичне поклоне.
Након седнице уприличена је посна вечера за све присутне.


27. децембар 2023.
79. годишњица Батинске битке
и ослобођења Барање у 2. светском рату

25. новембра обележена је 79. годишњица Батинске битке и ослобођења Барање у 2. светском рату полагањем венаца на спомен обележја у Батини, Белом Манастиру и Болману, обележавајући тако Батинску операцију (11.-22.11.1944.) у којој су као борци ослободиоци учествовале снаге 3. украјинског фронта Црвене армије и 51. војвођанске дивизије НОВЈ.
Поред делегације ВСНМ ОБЖ коју су сачињавали председник Зоран Милошевић и већница Сунчица Мандић, венце су положиле делегације Велепосланства Руске федерације, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, ЗВО Вуковар, Града Белог Манастира, општина Драж и Јагодњак, САБ Хрватске, СУБНОР Србије, УАБА Барање, УАБА Осијека, УАБА Вуковарско-сријемске жупаније, ВСНМ Бели Манастир, СДП Бели Манастир и БРДП Бели Манастир.
Након полагања венаца на споменик Побједа у Батини, у музејском простору уприличена је промоција књиге о антифашистичким споменицима у Барањи, аутора фотографија Јована Недића и Лазе Ђокића.


26. новембар 2023.
100 година оптације
српског и осталог јужнословенског становништва
из Мађарске у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца

Округли стол на тему "100 година оптације српског и осталог јужнословенског становништва из Мађарске у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, посебан осврт на Барању", одржан је 15. новембра у организацији СКД Просвјета ПО Бели Манастир, ВСНМ Осјечко-барањске жупаније, ВСНМ Општине Дарда, ВСНМ Белог Манастира, Матице српске Нови Сад и ЗВО Вуковар као покровитеља у просторијама Српског културног центра  у Белом Манастиру.
У научном делу Округлог стола, којег је отворио председник СКД Просвјета ПО Бели Манастир Дејан Јеличић, окупили су се и предавали:
   • Др. Милан Мицић, генерални секретар Матице српске,
   • Др. Јелена Веселинов, управник послова Матице српске,
   • Мрс. Милена Кулић, стручни сарадник одељења за књижевност и језик Матице Српске,
   • Пера Ластић, директор Српске редакције Радио Печуја и историчар-истраживач,
   • Предраг Мандић, новинар Српске редакције Радио Печуја и историчар-истраживач и
   • Перо Матић, професор из Дарде, истраживач.
Том делу присуствовали су и председник Одбора за културу ЗВО и професор историје Вељко Максић, генерални секретар СКД Просвјета и професор историје Слободан Живковић и научни радник из Архива Срба у Загребу Игор Дрвенџија. Присутни су такођер били представници локалних власти и српских мањинских већа Светлана Жарковић, Радомир Чварковић, Зоран Милошевић и Дејан Дракулић који су и поздравили скуп.
Овај научни скуп потврдио се тиме што је окупио научнике који се годинама баве оптацијом и историјом Срба у Барањи уопште.
По завршеном Округлом столу, учесници су присутној публици изнели закључке међу којима се истичу смернице како и којим начином да се сакупља историјска грађа (документи, фотографије, сведочанства оптаната...) као и препорука да се настави са оваквим окупљањима.
Овај скуп само је део процеса обележавања оптације, започео је овде у Белом Манастиру, а наставља се у Мађарској и Матици српској у Новом Саду.
На крају скупа предавачима су подељене захвалнице за учествовање, а Заједничком већу општина посебна захвалница за покровитељство.


16. новембар 2023.
Представљање
Летописа Матице српске

14. новембра је у Црквеном дому српске православне Парохије дарђанске одржано предавање посвећено Летопису Матице српске, најстаријем живом књижевном часопису у Европи који је покренут 1824. године, а поводом 200 година његова излажења у континуитету.
Предавачи су били гости из Матице српске:
   • Др. Милан Мицић, генерални секретар Матице српске,
   • Др. Јелена Веселинов, управник послова Матице српске и
   • Мср. Милена Кулић, стручни сарадник Одељења за књижевност и језик Матице српске.
Програм је започео обраћањем, у име организатора, Радомира Чварковића, председника ВСНМ ОД и Дејана Јеличића, председника СКД Просвјета пододбор Бели Манастир.
Предавачи су присутнима приближили значај часописа првобитног назива Сербска летопис, покренутог у Новом Саду и штампаног у Будиму. Овај часопис је, по замисли његовог покретача Георгија Магарашевића, постао централно место на којем су излагани резултати српског књижевног и научног стваралаштва. Уз то, Летопис се систематски бавио сазнањима која у средиште пажње стављају језик, књижевност, историју, религију, фолклор и културу не само српског народа него и целог словенског света, „от Адријатског до Леденог, и от Балтиског до Црног мора”.
Потешкоће у организацији читавог посла подстакле су Магарашевића да се посаветује са пештанским трговцима и интелектуалцима, који су закључили да решење треба потражити у оснивању културне установе која би не само бринула о часопису него и развила знатно шири програм рада. Тако је 1826. године у Пешти дошло до оснивања Матице српске чију основу је чинио чувени Летопис.
Предавање је било у организацији Матице српске Нови Сад, СКД Просвјете пододбор Бели Манастир, Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније и Вијећа српске националне мањине Општине Дарда.
По завршеном предавању, као домаћин испред ВСНМ ОД, председник Радомир Чварковић предао је Захвалницу Матици српској на томе што је промотивне акције о 200 година Летописа започела баш у Дарди, чиме нам је указана велика част.


15. новембар 2023.
Посета Сајму књига у Београду

Након паузе од три године, беломанастирски је пододбор СКД Просвјете у недељу, 29. октобра организовао посету 66. међународном сајму књига у Београду.
На Сајму су били чланови пододбора, осталих српских организација са подручја Белог Манастира, професори српског језика, ученици средњих школа који похађају наставу по Ц моделу учења српског језика, те на крају симпатизери и заинтересовани грађани.
У име ВСНМ ОБЖ присутни били председник З. Милошевић и секретар Д. Јеличић, који су, између осталих, посетили и штанд СКД Просвјете.


31. октобар 2023.
Слава ВСНМ ОБЖ
Свети Стефан Штиљановић

17. октобра обележена је слава ВСНМ ОБЖ Св. Стефан Штиљановић, освећењем славског колача и кољива у православном храму Ваведења Пресвете Богородице у Поповцу и свечаном седницом у поповачком Дому културе.
Свечано богослужење предводио је намесник барањски Ђорђе Ковачевић уз саслужење свештеника Стевана Кувежданина и Драгана Вукадиновића.
Потом одржану свечану седницу Већа отворио је и госте поздравио наш председник Зоран Милошевић, а извештај о раду Већа прочитао је секретар Дејан Јеличић.
Након тога уручена су признања додељена на седници Већа одржаној 10. октобра:
   • Повеља за животно дело и допринос у развоју и очувању српске културе и традиције уручена је Миленку Васиљевићу Чики
   • Признање за допринос у раду и развоју мањинских већа на подручју ОБЖ уручено је Српском народном вијећу, примио га је потпредседник СНВ Светислав Микеревић.
Након службеног дела прославе дружење се наставило за славском трпезом.
Слави су присуствовали конзулица Републике Србије у РХ Љ. Остојић, председник ЗВО Д. Дракулић, заменик жупана ОБЖ Р. Чварковић, заменик жупана ВСЖ С. Јеремић, начелник Општине Ердут Ј. Весић, начелник Општине Шодоловци Д. Зорић, начелник Општине Негославци Д. Јецков, начелник Општине Поповац З. Контак са сарадницима, заменица градоначелника Белог Манастира С. Жарковић, заменик градоначелника Вуковара С. Колар, потпредседник ВСНМ Вировитичко-подравске жупаније С. Ђуричић, те председници општинских и градских већа Јагодњака, Кнежевих Винограда, Биља, Поповца, Белог Манастира, Кошке, Шодоловаца, Виљева, Ораховице са већницима, већници ВСНМ ОБЖ и представници осталих српских организација.
Захваљујемо се члановима ВСНМ Поповац на домаћинству и радницима Општине Поповац који су помогли организацију прославе наше славе.
Захваљујемо се и делегацији Радија Банске Косе, предвођене директором Н. Јаснићем, који нас редовно прате, како кроз наш рад, тако и онда кад заједно славимо.


18. октобар 2023.
3. редовна седница ВСНМ ОБЖ

10. октобра у Црквеној сали Српске православне црквене Општине Осијек одржана је 3. редовна седница ВСНМ ОБЖ.
На дневном реду нашло се именовање нових сазива свих одбора, а усвојено је како следи:
Одбор за статут и пословник
 1. Спасоја Банац, председник
 2. Владимир Хорват
 3. Драган Тодић
 4. Јово Вуковић
 5. Милорад Маљковић

Одбор за људска права и уставноправни положај Срба у РХ
 1. Југослав Весић, председник
 2. Недељко Радаковић
 3. Данијела Млинаревић
 4. Даница Болић
 5. Радомир Чварковић
Одбор за одгој, образовање, омладину и културу
 1. Драган Тодић, председник
 2. Слободан Борјан
 3. Ранко Вујаклија
 4. Марија Андријин
 5. Сунчица Мандић

Одбор за информисање и издаваштво
 1. Петар Шмрчковић, председник
 2. Маја Лазић
 3. Зденко Чикара
 4. Бранимир Бошњак
 5. Ведрана Ђурић
Надаље, усвојен је план и прорачун за 2024. годину, те је одлучено о додели признања ВСНМ ОБЖ. Повеља за животно дело и допринос у развоју и очувању српске културе и традиције у ОБЖ додељује се Миленку Васиљевићу Чики из Осијека, а признање за допринос у раду и развоју мањинских већа додељује се Српском народном вијећу.
Повеља и признање бит ће уручени на свечаној седници ВСНМ ОБЖ 17. октобра 2023.. Од срца честитамо награђенима!


12. октобар 2023.
Програм ПЛУС
Дан отворених врата

Барањска српска кућа у суботу, 7. октобра била је домаћин Дана отворених врата у склопу Програма ПЛУС Српског народног вијећа.
Подсетимо, Програм ПЛУС доноси бесплатне курсеве и радионице за децу и младе, а све ће се одвијати у Барањској српској кући у оквирима ваншколских активности:
 1. Програмирање и роботика
 2. Инструкције из математике
 3. Школа тамбуре и хармонике
 4. Дечја играоница: Игра некад и данас
Све радионице проводе стручни предавачи под координацијом водитељице програма у Белом Манастиру Тајане Потурица уз подршку Одјела за образовање СНВ.
На осмишљавању програма радио је низ стручњака из просветног система који раде у А и Ц моделима образовања на српском језику, те СНВ, ЗВО, СДФ и СКД Просвјета.
Позивамо све заинтересоване младе и ученике да нам се придруже.
Пријаве на:
    +385 99 312 6466 или programplus.bm@snv.hr

8. октобар 2023.
ПРОГРАМ ПЛУС
Бесплатни курсеви и радионице за децу и младе
СПД ПРИВРЕДНИК
Натјечај за доделу стипендија ученицима и студентима

И ове школске/академске 2023./2024. године расписујемо Натјечај за доделу стипендија ученицима и студентима из наша два фонда:
   • Фонда Владимир Матијевић за надарене ученике и студенте слабијих материјалних могућности и
   • Фонда Ивана Вујновић за одличне студенте
Натјечаји за доделу стипендија из оба фонда отворени су од 25.9. до 16.10.2023.

  SPD Privrednik - Dopis


  Natječaj iz Fonda Ivana Vujnović


  Natječaj iz Fonda Vladimir Matijević

1. сусрети већа српске националне мањине
Осјечко-барањске жупаније

23. септембра у беломанастирској Барањској српској кући одржани су 1. сусрети већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније, а у организацији ВСНМ ОБЖ са циљем да се кроз организовано окупљање продубљује и додатно развија веза и сарадња међу српским већима. Сусретима се одазвало 14 екипа градских и општинских већа која делују на подручју ОБЖ.
Централни догађај Сусрета била је фишијада на којој су своја умећа представила већа Поповца, Кнежева, Дарде, Јагодњака, Болмана, Белог Манастира, Кнежевих Винограда, Осијека, Тење, Клисе, Шодоловаца, Виљева, Кошке и жупанијског већа. Како фишијада није била такмичарског карактера,  организатори су честитали свим учесницима на успешно одрађеним Сусретима које ни киша, која је упорно падала, није успела омести. Сви учесници фишијаде добили су од организатора захвалнице за учествовање, а посебна захвала за помоћ у организацији Сусрета исказана је Општини Јагодњак и радницима њеног комуналног погона Гмајна, као и Српском народном вијећу које је логистички и финанцијски помогло.
Захвалнице су уручили председник ВСНМ ОБЖ З. Милошевић и његов заменик Д. Зорић.
Укупно је било присутно 120 учесника, међу којима драги нам гости председница ВСНМ Вировитичко-подравске жупаније Милена Лазић, председница ВСНМ Ораховице Љубица Јовановић, председник ЗВО Д. Дракулић, генерални секретар СКД Просвјета С. Живковић, свештеник СПЦ Д. Вукадиновић, секретар ВСНМ ВСЖ Д. Латас, заменик жупана ОБЖ Р. Чварковић, представници Радија Банска Коса предвођени директором Н. Јаснићем, те државни тајник РХ М. Хорват и представници разних српских организација са подручја Белог Манастира и Барање.
Уз још једну захвалу на доласку учесницима желимо свима да се видимо догодине, на 2. Сусретима...

24. септембар 2023.
Јавни позив за предлагање јавних потреба
у култури Републике Хрватске за 2024. годину

На овај Јавни позив могу се пријавити установе у култури, умјетничке организације, уметници, удруге, друге физичке и правне особе те јединице локалне и подручне (регионалне) самоуправе...
Пријаве се подносе у раздобљу од 4. септембра до 5. октобра 2023. до 17:00 часова.
OBAVIJEST ZA RODITELJE UČENIKA

Omogućite svojem djetetu pohađanje nastave Srpskog jezika i kulture – model C od početka školske godine 2023./2024.
SKD Prosvjeta i ove školske godine zainteresiranim roditeljima pomaže da svojoj djeci omoguće učenje materinjeg jezika i kulture u osnovnoj i/ili srednjoj školi kako u Gradu Zagrebu tako i širom Republike Hrvatske.
Što roditelj treba/može uraditi?
...
    = Sve što trebate znati i uraditi opisano Vam je na ovoj poveznici: http://skd-prosvjeta.hr/obavijest-za-roditelje-ucenika/
ВСНМ Осијек
обележило своју славу

03. септембра у осјечком је Парохијском дому прослављена слава Већа српске националне мањине Осијек, Успење Пресвете Богородице.
Поред бројних присутних узваника, на обележавању славе били су саборска заступница Драгана Јецков, заменик жупана Осјечко-барањске жупаније Радомир Чварковић, председник ЗВО Дејан Дракулић, начелник Општине Шодоловци Драган Зорић и председник ВСНМ ОБЖ Зоран Милошевић.
4. септембар 2023.
ВСНМ Кошка
обележило своју славу

Свечаним богослужењем, које је водио парох будимачки Александар Вукадиновић, те потом одржаном свечаном седницом и ручком, 2. септембра су већници и председник ВСНМ Кошка уз госте прославили своју славу.
Међу гостима присутни су били заменик жупана ОБЖ Р. Чварковић, председник ВСНМ Виљево М. Маљковић и секретар ВСНМ ОБЖ Д. Јеличић.

4. септембар 2023.
МОДЕЛ +

На иницијативу представника СНВ, 30. августа је у Барањској српској кући у Белом Манастиру одржан састанак на тему покретања активнисти Модела плус, образовања, играоница и репетиција, а од ове јесени у истом простору.
Састанку су присуствовали највиши челници српског народа у РХ, проф. др. Милорад Пуповац, Драгана Јецков и Борис Милошевић, те српски представници локалне власти и челници српских удружења, Дејан Дракулић, Радомир Чварковић, Светлана Жарковић, Зоран Милошевић, Дејан Јеличић и високи функционери СНВ Јелена Несторовић и Еуген Јаковчић.

31. август 2023.
ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА
Светиште Студенац код Брањине

На светишту Студенац код Брањине, традиционалном окупљалишту барањских Срба, 27. августа одржана је свечана литургија уочи великог хришћанског празника Успења Пресвете Богородице (Велика Госпојина).
Свечано вечерње богослужење водио је намесник барањски, протојереј-ставрофор Ђорђе Ковачевић уз саслужење барањских свештеника Владе Кљајића, Слободана Мајкића и Драгана Вукадиновића.
На вечерњем богослужењу окупило се око 150 верника, а од представника српских организација присутни су били заменик начелника Поповца и председник ВСНМ ОБЖ З. Милошевић, председник ЗВО Д. Дракулић, заменица градоначелника Белог Манастира С. Жарковић, заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар, заменик начелника Кнежевих Винограда Стојан Петровић, председник ВСНМ КВ Владимир Хорват, председник ВСНМ Поповац Р. Страјнић, председник ОО СДСС Кнежеви Виногради П. Петровић, председник ОО СДСС Поповац Н. Шарић и други гости.

29. август 2023.
НАТЈЕЧАЈ
Зажели - превенција институционализације

Објављен је натјечај Европског социјалног фонда; Зажели - превенција институционализације (Програм "Учинковити људски потенцијали 2021.-2027.") о којем можете више сазнати на следећој повезници:
У случају додатних питања или помоћи око пријаве на натјечај, можете се обратити колегама из Одјела/Центра за развој и инвестиције:
Парастос жртвама ВРО Олуја

ВСНМ ОБЖ је у координацији са СНВ Загреб и свим осталим српским мањинским већима из ОБЖ, организовало парастос у тењском српском православном храму Св. оца Николаја за страдале у ВРО Олуја 1995. године.
Након парастоса, у помен жртвама, прочитана је заједничка "16 изјава сјећања СНВ".

3. август 2023.
ВСНМ Нашица прославило своју славу

30. јула у Великој Лонџици, насељу у склопу Нашица, прослављена слава ВСНМ Нашица Свети пророк Илија, свечаном славском литургијом у истоименом српском православном храму, а уз присуство мештана и верника из околних места. Свечаности присуствовали и многобројни званичници српских институција, ВСНМ ОБЖ представљали председник и секретар. Присутне госте пригодним речима поздравили председник ВСНМ Нашице Ненад Благојевић и потпредседник Недељко Богдановић.
Након литургије уприличено је послужење за све присутне.

31. јул 2023.
82. годишњица покоља Срба у Глини

29. јула у Глини је обележена 82. годишњица усташког покоља српског становништва у храму Пресвете Богородице у Глини, који је након 2. светског рата претворен у Спомен дом, а од 1995. носи (ироничан) назив Хрватски дом.
Обележавање организовало је СНВ и Лига антифашиста. Након одржаног парастоса за све страдале (1564 жртве), прикладне говоре одржали су Весна Тершелич и Борис Милошевић, а културни део програма, са духовним српским песмама, извео је трио из Београда.
Присутни били високи представници српских институција у РХ, представници локалних власти и амбасадорица Републике Србије.

31. јул 2023.
6. седница Скупштине ЗВО

28 јула одржана је 6. седница ЗВО којој је присуствовало 15 од 28 већника. Скупштина је упозната с новонасталом тешком ситуацијом у Вуковарско-сријемској жупанији након задњих временских непогода и акцијама помоћи које су подузете на санацији истих.
Надаље, већници су прихватили за в. д. директора проф. Јелицу Липовац Дудаш на мандат од три месеца, а у том периоду расписат ће се конкурс за избор новог директора СКЦ.
Скупштини су присуствовали саборски заступник СДСС и председник СНВ проф. др. Милорад Пуповац, председник ГИ Скупштине СДСС др. Војислав Станимировић, начелници општина Драган Зорић, Тихомир Коларевић, Душан Јецков и заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар.

29. јул 2023.
Састанак представника Срба
са простора погођеног невременом

На иницијативу локалног пароха СПЦ Срђана Трајковића у Сремским Лазама одржан је састанак са представницима српског народа који је погођен временским непогодама (олуја, лед...).
Састанку су присуствовали саборски заступници СДСС проф. др. Милорад Пуповац и Драгана Јецков, заменик жупана ВСЖ Срђан Јеремић, председник ЗВО Дејан Дракулић, начелници општина Негославци Душан Јецков, Маркушице Тихомир Коларевић и Шодоловци Драган Зорић, заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар, председници жупанијских већа Светислв Микеревић и Зоран Милошевић, те те представници осталих Српских организација (СНВ, СДФ, ЗВО, СДСС).

29. јул 2023.
Одржана изборна скупштина
6. сазива СНВ

15. јула у простору Српске православне опште гимназије у Загребу, одржана је изборна скупштина шестог сазива Српског народног вијећа. На Скупштини је за председника изабран проф. др. Милорад Пуповац, за његове заменике Драгана Јецков и Борис Милошевић, а за потпредседнике Светислав Микеревић, Милена Лазић, Никола Арбутина, Зоран Станковић и Борислав Шарић. За председника и чланове Надзорног одбора изабрани су Југослав Весић, Мирјана Мидић, Милан Врга, Драгиша Пилиповић и Татјана Вукобратовић Спасојевић. За председника Савјета СНВ изабран је проф. др. Дејан Јовић.
Скупштини је присуствовало 59 од 75 изабраних делегата. Испред ВСНМ ОБЖ Скупштини присуствовали делегати Светлана Жарковић, Зоран Милошевић, Драган Зорић, Драган Тодић, Југослав Весић и Јово Вуковић.

16. јул 2023.
Састанак српских организација

Барањска српска кућа у Белом манастиру била је домаћин састанку представника српских организација (СНВ, ЗВО, СДФ, СКД Просвјета), српских политичких представника и представника мањинских већа Осјечко-барањске жупаније. Најважнија тема разговора била је дефинирање, организација и провођење заједничких активности у наредном периоду.
Присутни су били заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, заменица градоначелника Белог Манастира Светлана Жарковић, председник ВСНМ ОБЖ Зоран Милошевић, секретар ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић, програмски директор СДФ Василије Вранић, а делегацију гостију предводио је Милан Вукелић, начелник сектора за образовање на језику и писму националних мањина при Министарству знаности и образовања. Састанку присуствовали још и председница Одбора за образовање ЗВО Милица Стојановић, надзорница и виша саветница за српски језик Јадранка Радошевић, директор ИП Просвјета д.о.о. Александар Илинчић, извршни секретар за образовање СКД Просвјета Загреб Мирко Марковић и Нина Радошевић из Одјела за образовање СНВ.

11. јул 2023.
Одржана 2. седница ВСНМ ОБЖ

3. јула одржана је у Црквеном дому у Дарди, 2. редовна седница Већа, а под председавањем новог председника Зорана Милошевића.
На дневном реду био је избор секретара Већа и на то место изабран је Дејан Јеличић. Затим је изабрано председништво Већа у чији састав су ушли:
   • Зоран Милошевић, председник
   • Драган Зорић, члан
   • Радомир Чварковић, члан
   • Југослав Весић, члан
   • Јово Вуковић, члан
   • Светлана Жарковић, члан
   • Деја Јеличић, члан и секретар
Потом су за делегате ВСНМ ОБЖ у Скупштину СНВ изабрани:
   • Зоран Милошевић (замена Дејан Јеличић)
   • Драган Зорић (замена Данијела Млинаревић)
   • Радомир Чварковић (замена Спасоја Банац)
   • Југослав Весић (замена Маја Лазић)
   • Јово Вуковић (замена Марија Андријин)
   • Светлана Жарковић (замена Даница Болић)
   • Драган Тодић (замена Ведрана Ђурић)
Надаље, прихваћен је предлог одлуке о потписивању уговора о приступању Координацији српских мањинских већа у РХ - СНВ.
Након још неколико техничких одлука и подношења плана активности Већа за наредни период, већници су под разно расправљали о будућем раду Већа.
Седници је присуствовало 18 од 25 већника.

4. јул 2023.
ВИДОВДАН 2023.
Видовданска академија у Белом Манастиру

Сва српска удружења из Белог Манастира, предвођена Српском православном парохијом беломанастирском, 28. јуна су у беломанастирском Етнолошком центру барањске баштине свечаном Видовданском академијом обележила велики верски и народни празник - ВИДОВДАН.
Академију је, свечаном беседом, отворио свештеник СПЦ Драган Вукадиновић. Потом су нам се представили најмлађи чланови Удружења родитеља и дјеце Пчелице, чланови СКУД Јован Лазић и ФА Чувари традиције барањских Срба, ученици основних школа из Кнежевих Винограда, Јагодњака и Белог Манастира, средњих школа из Белог Манастира, вероучитељ Срђан Банда, те песник и члан СКД Просвјета беломанастирског пододбора Рајко Кнежевић. За крај су деца из ОШ Јагодњак извела песму Косовских јунака.
Поред многобројне публике свечаној су Академији присуствовали председник ЗВО Вуковар Дејан Дракулић, председница одбора за привреду ЗВО Николина Готовац, председник ВСНМ ОБЖ и заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић, заменица градоначелника Белог Манастира Светлана Жарковић, председник ВСНМ Кнежеви Виногради Владимир Хорват, председник ОО СДСС Кнежеви Виногради Предраг Петровић, директор Радија Банска Коса Ненад Јаснић, те свештеници СПЦ Ђорђе Ковачевић намесник барањски, Стеван Кувежанин, Владо Кљајић и Михајло Маријанац.
Кроз програм водила нас је Анастасија Беквалац.
По програму уприличено је послужење за све присутне.

1. јул 2023.
Радна посета генералног конзула РС

27. јуна генерални конзул Републике Србије у Вуковару, његова екселенција Александар Накић, био је у радној посети српској заједници у Општини Поповац.
Састанку су присуствовали свештеник СПЦ Драган Вукадимовић, заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић, председник ВСНМ Поповац Радојко Страјнић,  председник ОО СДСС Поповац Никола Шарић, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, председник ОО СДСС Кнежеви Виногради Предраг Петровић и секретар ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
У пратњи генералног конзула били су заменик жупана ВСЖ Срђан Јеремић и начелник Општине Негославци Душан Јецков.
На састанку је било речи о стању српске заједнице поповачке општине, њеним потребама, проблемима са којима се сусреће и моделима сарадње са матичном државом.

28. јун 2023.
Дан антифашистичке борбе

22.6.2023. у целој Хрватској је скромно обележен Дан антифашистичке борбе церемонијама полагања венаца на спомен обележја и пригодним говорима антифашиста.
Тако су положени венци у Осијеку и Белом Манастиру.
У Осијеку венце положиле су делегације Осјечко-барањске жупаније, Града Осијека, САБХ, УАБА Осијек, СДП Осијек, Социјалдемократи Осијек, Жидовска Опћина Осијек, СНВ И ВСНМ ОБЖ.
У Белом Манастиру венце положиле су делегације Града Белог Манастира, САБХ, УАБА Бели Манастир, СДП Бели Манастир, ВСНМ Бели Манастир, СНВ и ВСНМ ОБЖ.
У име СНВ и ВСНМ ОБЖ венце положио председник Зоран Милошевић.

22. јун 2023.
1. седница
Координације националних мањина ОБЖ

Нови сазив Координације националних мањина Осјечко-барањске жупаније одржао је своју прву седницу и на њој изабрао Ану Канђера Легчевић за председницу и Енису Кифер за њену заменицу.
Седници присуствовали председници већа националних мањина ОБЖ, Ана Канђера Легчевић (ВСНМ ОБЖ), Ениса Кифер (ВННМ ОБЖ), Басри Халити (ВАНМ ОБЖ), Бранко Петровић (ВРНМ ОБЖ), Оливер Матијевић (ВМНМ ОБЖ), Зоран Милошевић (ВСНМ ОБЖ), те представници националних мањина, словенске Полона Маргета, црногорске Синиша Поповић и македонске Драгољуб Сиљаноски, као и секретар ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.

20. јун 2023.
Конституисан 6. сазив ВСНМ ОБЖ

13. јуна конституисан је нови, 6. по реду, сазив Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније, а по изборима за мањинска већа одржанима у мају месецу.
Већници новога сазива тајним гласањем изабрали Зорана Милошевића за новог председника, а Драгана Зорића за његова заменика.
Конститутивној седници присуствовало 22 0д 25 изабраних већника (оправдано изостали Спасоја Банац, Бранимир Бошњак и Владимир Хорват).

13. јун 2023.
Посета већника српсој престоници

ВСНМ ОБЖ организовало је 8. јуна 2023. пут у Београд и посету најважнијим националним институцијама наше матице, Републике Србије. Пут је био организован за чланове ВСНМ ОБЖ, председнике мањинских већа, водеће људе српских удружења и медија на српском језику из ОБЖ.
Домаћица нам је била српска посланица Сања Лакић која је организовала посету Народној скупштини Србије, где је одржан састанак с њом као послаником Скупштине, храму Светог Саве на Врачару, Етнографском и Народном музеју, те обилазак тврђаве Калемегдан, а све уз стручне водиче.
Изражавамо велико хвала народној посланици Сањи Лакић на одличној организацији, богатом садржају и гостопримству!

10. јун 2023.
Конституисана већа
ВСНМ БМ и ВСНМ ОД

5. јуна конституисана, по недавним мањинским изборима, Већа српске националне мањине Белог Манастира и Оптине Дарда.
ВСНМ Белог Манастира изабрало Светлану Жарковић за председницу и Даницу Болић за потпредседницу, а ВСНМ Општине Дарда изабрало Радована Чварковића за председника и Николину Готовац за потпредседницу.
Честитамо свим изабраним већницима и нјиховом руководству!

7. јун 2023.
Слава Кола српских сестара
Св. Јелена Дечанска Бели Манастир

Коло српских сестара Света Јелена Дечанска из Белог манастира скромно али веома свечано прославило своју славу.

7. јун 2023.

Промоција књиге
Националне мањине у Хрватској
проф. др. Синише Таталовића

СКД Просвјета пододбор Бели Манастир и ВСНМ Бели Манастир организовали су 17. маја промоцију књиге Националне мањине у Хрватској (политика, образовање и култура) аутора проф. др. Синише Таталовића уз предавање на исту тему, а оно је одржано у Барањској српској кући у Белом Манастиру.
Аутор књиге је славонско-барањској публици приближио и потанко објаснио мањинску политику у РХ, процес доношења пакета закона којима су заштићена мањинска права у РХ, како је омогућено и организовано образовање на језику и писму појединих националних мањина и осигурана културна аутономија истих.
Ово је друга промоција ове књиге, али прва у Хрватској, прва је била у Београду. Аутор књиге је редован професор Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу  и гостујући предавач на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Бави се међународним односима и сигурносним студијима, експерт је за питања о националним мањинама. Објавио је бројне стручне и научне радове и књиге на тему мањинских права. Од 2005. до 2015. године био је саветних председника Републике Хрватске.

18. мај 2023.
26. Дани културе Срба ИСБЗС
Песничко вече

У оквиру манифестације 26. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема, 13. маја одржано је Песничко вече у просторијама СКД Просвјета пододбор Осијек.
Песничко вече отворио је домаћин, председник просвјетиног осјечког пододбора Зденко Чикара, а зачинили га својим стиховима песници Миленко Васиљевић Чико, Радојка Пишкорјанац, Наташа Цвијанчевић, Мара Јурковић, Петар Малбаша, Рајко Кнежевић, Љубица Бауковић, Мирјана Стојновић и Слађана Шапић.
На крају је песницима захвалнице уручила потпредседница СКД Просвјета Радмила Латас, а присутнима се обратио и председник Координације Вуковар Светислав Микеревић позвавши присутне да попрате и остале програме у оквиру 26. Дана културе Срба...

13. мај 2023.
26. Дани културе Срба ИСБЗС

12. маја свечано су отворени 26. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема у Етнолошком центру барањске баштине у Белом Манастиру, а у организацији СКД Просвјета Загреб Координациони одбор за источну Славонију, Барању и западни Срем Вуковар.
Дане свечано отворили потпредседница СКД Просвјета Радмила Латас, председник Координације Светислав Микеревић и председник СКД Просвјета пододбор Бели Манастир Дејан Јеличић.
У програму отворења учествовали су песници Рајко Кнежевић из Белог Манастира и Миленко Васиљевић Чико из Осијека, народни оркестар АНИ СКД Просвјета Вуковар са солистима Живојином Јергићем и Милисавом Петковићем, дечји хор Сањалице СКД Просвјета Борово и Јасна Бодловић чланица ФА Чувари традиције барањских Срба Бели Манастир.

12. мај 2023.
ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ
Дан победе над фашизмом и Дан Европ

9. маја свечаним полагањем венаца на споменик Црвеној армији у Белом Манастиру и споменику Победа у Батини обележен је Дан победе над фашизмом у 2. светском рату и Дан Европе.
Венце су положиле делегације амбасаде Руске федерације, Генералног конзулата Србије из Вуковара, СНВ, ЗВО, ВСНМ ОБЖ, ВСНМ БМ, Града Белог Манастира, УАБА Осијек, УАБА Борово, УАБА Вуковарско-сријемске жупаније, УАБА Бели Манастир и Барањско-руског друштва пријатељства.

9. мај 2023.
ТРАГИЧНИ ДОГАЂАЈИ У СРБИЈИ

Поводом трагичних догађаја у Републици Србији, Дејан Јеличић се као председник у име Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније уписао у Књигу жалости у Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару, изражавајући на тај начин саучешће породицама страдалих у ОШ Владислав Рибникар из Београда и жртава у Младеновцу, те тиме поручио да смо заједно са њима уједињени у болу и тузи.

05. мај 2023.
4. ВЕЛИКА СКУПШТИНА СНВ

Српско народно вијеће организовало четврту Велику скупштину у недељу, 30. априла у загребачкој Концертној дворани Ватрослав Лисински. Скупштином је председавала саборска заступница Драгана Јецков, а из ОБЖ присутно је било 118 делегата.
На Великој скупштини окупили су се њени већници и представници српске националне мањине из преко 150 општина, градова и жупанија РХ, њих преко 1500, као и представници свих релевантних организација српске заједнице у РХ те мањинских и институција за заштиту људских права, уз присуство високих делегација Републике Хрватске, Републике Србије и Републике Српске (БиХ).
Поред домаћина проф. др. Милорада Пуповца, присутнима обратили се и Јасна Војнић председница ХНВ у Србији, у име патријарха српског епископ марчански Сава, заменик градоначелника Града Загреба, те премијери Србије и Хрватске Ана Брнабић и Андреј Пленковић.
Након усвојене декларације 4. Велике скупштине СНВ, коју је прочитала Анета Владимиров, уследио је културно-уметнички наступ Ансамбла народних игара и песама Србије Коло из Београда.

30. април 2023.
78. годишњица Болманске битке

29. априла обележена је 78. годишњица Болманске битке и отворен Меморијални центар Болманске битке у Болману, општина Јагодњак.
Ова битка из 2. светског рата вођена је код Болмана од 6.3. до 22.3.1945. између сила Осовине са једне и јединица НОВЈ и совјетске Црвене армије са друге стране.
У отворењу и опремању Меморијалног центра учествовали су Музеј Војводине из Новог Сада и Општина Јагодњак. У обнови такођер учествовало и Српско народно вијеће из Загреба.
Венце на споменик изван Болмана и на спомен костурницу у селу положиле делегације Генералног конзулата Србије из Вуковара, Осјечко-барањске жупаније, Општине Јагодњак, Града Белог Манастира, ЗВО Вуковар, саборског заступника ромске националне мањине и Савеза Рома Хрватске, удруга УАБА из Осијека, Слатине, Белог Манастира, Славонског Брода и Пожеге, СУБНОР-а Србије, Војводине, Сомбора, Апатина и Брчко дистрихта, а у име СНВ и ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
Присутнима обратили су се Никола Опачић (УАБА Бели Манастир), Данијела Млинаревић (начелница Општине Јагодњак), те представници САБХ и СУБНОР Србије.
По отворењу Меморијалног центра уприличен је пригодан културно-уметнички програм којега су извели чланови СКД Просвјета пододбор Јагодњак.

29. април 2023.
ВСНМ ОД обележило 20 година постојања

Вијеће српске националне мањине Општине Дарда обележило је 20 година од оснивања и исто толико деловања, те за ову прилику доделило пригодне плакете свим досадашњим већницима и захвалнице институцијама, друштвима и заслужним појединцима.
Први избори за већа националних мањина одржани су 2003. године, а у досадашњем раду кроз пет сазива Вијећа, учествовало је укупно 26 већника и то:
Радомир Чварковић, Љепосава Грубор, Мирко Тривуновић, Драган Панић, Јелена Познић, Бранислав Стојсављевић, Дарко Мединац, Перо Матић, Спасоја Банац, Радован Готовац, Мирко Марковић, Саша Милинковић, Дејан Газдић, Милан Радовановић, Смилја Михајловић, Јадранко Малиновић, Мирослав Царић, Душко Берић, Синиша Тот, Влатка Јекић-Валкаи, Бранислав Тешић, Драго Прица, Анђелка Тривуновић, Радомир Путник, Бранко Познић и Богољуб Ивковић.
Захвалнице за помоћ и подршку у раду Вијећа заслужили су Општина Дарда, Српска православна црквена општина Дарда, Веће српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније, Српско народно вијеће, Заједничко веће општина, Општинска организација СДСС Дарда, СКД Просвјета пододбор Дарда, Коло српских сестара Покрова пресвете Богородице Дарда, Друштво српских родословаца Порекло Београд, Радио Банска Коса и Миленко Војновић.

23. април 2023.
Свечано отворена Барањска српска кућа

Свечаним пријемом и програмом 20. априла отворена је Барањска Српска кућа у Белом Манастиру. Реч је о културном и друштвеном центру који ће убудуће користити српске организације у Барањи. Простор су посветили Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувими, а свечано су га отворили председник Српског народног већа Милорад Пуповац, председник општине Бели Манастир Томислав Роб и заменица градоначелника из реда припадника српске заједнице Светлана Жарковић.
Кућа је изграђена 1910. године и налази се у улици Владана Десница, непосредно уз цркву Светог Архангела Михаила, парохијски дом и некадашњу школу. СНВ је пре две године, а на иницијативу ВСНМ ОБЖ и ВСНМ БМ, купио ову кућу од Савеза мађарских удруга, а уредна и сређена зграда предата је на управљање српској заједници у Белом Манастиру.
Свечаном отворењу претходили су говори председника ВСНМ ОБЖ Дејана Јеличића, градоначелника Б. Манастира Томислава Роба и председника СНВ Милорада Пуповца, а генерални конзул Републике Србије Александар Накић искористио је свечаност да донира књиге беломанастирској библиотеци.

23. април 2023.
Обележена 78. годишњица ослобођења Осијека

Скромном свечаношћу полагања венаца 14. априла 2023. обележена је 78. годишњица ослобођења Осијека од фашистичке и нацистичке окупације за време 2. светског рата. Венци су положени у Перивоју краља Томислава на месту некадашњег споменика, а данашњег спомен-обележја осјечким антифашистима стрељаним од 1941. до 1945. године.
Почаст палим осјечким антифашистима одали су Удруга антифашистичких бораца и антифашиста Осијека и сродне удруге, те представници Осјечко-барањске жупаније, Града Осијека, Жидовске општине Осијек, странака Можемо! и СДП и други.
Венце су положили заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, представник Града Осијека Дражен Алерић, потпредседник САБХ Лазо Ђокић, председник УАБА Осијек Драгутин Мијоч, УАБА Трпиња, саборска заступница Романа Николић у име ГО СДП Осијек, председник Жидовке општине Осијек Дамир Лајош, те председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.

15. април 2023.
Oдржана 7. седница
Савјета за националне мањине Осјечко-барањске жупаније

Седницом која је одржана 7. априла 2023., председавао је председник Савјета, заменик жупана Јосип Милетић, а присуствовали су и чланови Савјета који представљају ОБЖ Сарафина Зелић Кос и Андријана Бонић. Од представника националних мањина присуствовали су Ана Канђера Легчевић (Веће словачке НМ ОБЖ), Басри Халити (Веће албанске НМ ОБЖ), Бранко Петровић (Веће ромске НМ ОБЖ), Драгољуб Сиљаноски (представник НМ ОБЖ), Полона Маргета (представница словеначке НМ ОБЖ), Синиша Поповић (заменик представника црногорске НМ ОБЖ), Дејан Јеличић (Веће српске НМ ОБЖ), као и представници позваних ресора Жупаније и већници Жупанијске скупштине.
Дневни ред је био:
1.а) Информација о проведби Националног плана за укључивање Рома за период 2021.-2027. и Акционог плана за Роме на подручју ОБЖ у 2022. години
б) Нацрт Акционог плана за Роме на подручју ОБЖ у 2023. години
2. Информација о проведби мањинских избора (07.05.2023.) и обележавању Дана националних мањина Осјечко-барањске жупаније 2023. године (последње суботе у мају месецу)
3. Разно
Подржан је Акциони план за Роме на подручју ОБЖ у 2023. години.
Изнесене су информације о досадашњим активностима у вези са спровођењем мањинских избора 07.05.2023..
Одлучено је да се поводом Дана националних мањина Осјечко-барањске жупаније одржи свечана седница Савјета за националне мањине ОБЖ на коју ће бити позвани медији.

9. априла 2023.
Одржана последња седница 5. сазива ВСНМ ОБЖ

Председник Дејан Јеличић по последњи је пут у уторак, 4. априла 2023. водио седницу ВСНМ ОБЖ. Била је то уједно и последња седница 5. сазива нашег мањинског Већа, којој је присуствовало седамнаест (17) од двадесетчетири (24) већника..
Поред већника седници, као гости, присуствовали начелница Јагодњака Данијела Млинаревић, начелник Шодоловаца Драган Зорић, заменик начелника Кнежевих Винограда Стојан Петровић, председници мањинских већа Кнежевих Винограда Владимир Хорват, Кошке Недељко Радаковић, Шодоловаца Младен Малетић, те ОО СДСС Кнежеви Виногради Предраг Петровић.
На седници укратко је сумиран рад Већа у мандату 2019.-2023. са нагласком да га је обележила пандемија корона вируса и сва уведена ограничења у раду уз забране окупљања. Веће се у тој ситуацији фокусирало на обнову просторија и опреме општинских и градских мањинских већа, а захваљујући капиталним инвестицијама СНВ.
Такођер, на седници су поводом 20 година постојања и рада ВСНМ ОБЖ додељена признања за посебан допринос у његовом раду и развоју, бившим председницима Већа Јовану Јелићу и Станиславу Вукосављевићу. По пријему признања, Станко Вукосављевић обратио се присутнима подсећајући их на лепе али и тешке тренутке проведене на челу Већа у данима његова формирања и каснијег рада. На самом крају, срећан и поносан, захвалио се што смо га се сетили, те рекао да се такве гесте требају чинити и у будућности према свима који су то заслужили. Јовану Јелићу, оправдано одсутном, признање бит ће уручено накнадно.
Указала се потреба за доношењем Правилника о додели повеља, плакета и захвалница, те је исти изгласан и уведен у рад Већа.
На крају седнице председник се захвалио свим већницима на раду у протекле четири године и позвао све присутне да се одазову на предстојеће мањинске изборе.
Након седнице уприличено је послужење за растанак.

5. април 2023.
Координација српских мањинских већа

20.03.2023. одржана је Координација српских мањинских већа и представника српских мањина са Председништвом ВСНМ ОБЖ у беломанастирској Барањској српској кући.
Тема састанка били су предстојећи избори за мањинска већа и представнике мањина, предвиђени да се одрже прве недеље маја месеца. Изменама уставног закона о изборима за већа и представнике мањина од 2019. године смањен је изборни цензус, са 5% на 1,5% учешћа одређене мањине у јединицама локалне и регионалне самоуправе, а утврђено је да избори одржавају се увек прве недеље маја месеца сваке четврте године. Ово ће бити шести изборни циклус за нове сазиве мањинских већа.
Седница је одржана заједно са ЖО СДСС, а водили су је председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић и председник ЖО СДСС, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић.

20. март 2023.
Радни састанак Срба ВСЖ и ОБЖ са амбасадорком РС у РХ

Амбасадорка Србије у Републици Хрватској Њ.Е. Јелена Милић, састала се 07.03.2023. на радном састанку са представницима Срба из Вуковарско-сријемске и Осјечко-барањске жупаније.
Састанак је одржан у Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару, а домаћин састанка био је генерални конзул Републике Србије у Вуковару Њ. Е. Акесандар Накић. Међу присутнима били су председник Скупштине СДСС Војислав Станимировић, саборска заступница СДСС Драгана Јецков, затим из ЗВО Дејан Дракулић, заменик жупана ВСЖ Срђан Јеремић, начелници општина Душан Јецков (Негославци), Мирослав Палић (Трпиња), Зоран Баћановић (Борово). ), Тихомир Коларевић (Маркушица), Југослав Весић (Ердут), представник општине Кнежеви Виногради Предраг Петровић, директор Српског културног центра Вуковар Срђан Секулић и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
Разговарано је о стању српске заједнице у РХ, њеним потребама и проблемима у којима Република Србија може да помогне. Похваљена је сарадња са матицом, као одмрзавање односа две суседне земље. Састанак је завршен обећањем да ће Република Србија наставити да помаже Србима на истоку РХ, а закључено је да се овакви састанци требају чешће одржавати.

11. март 2023.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content