2022 - ВСНМ ОБЖ

Go to content
ВСНМ Кнежеви Виногради
свечано обележило своју славу

3. децембра 2022. је у српском православном храму  у Кнежевим Виноградима служено вечерње богослужење уочи празника Ваведење Пресвете Богородице, славе ВСНМ Кнежеви Виногради.
Свечану литургију, служећи пред окупљеним већницима, њиховим гостима и осталим верницима, предводио барањски намесник протојереј-ставрофор Ђорђе Ковачевић уз саслужење барањских свештеника.
По богослужењу свечано дружење настављено за трпезом љубави где су окупљене већнике и њихове драге госте поздравили и зажелели им добродошлицу председник ВСНМ КВ Владимир Хорват и начелник општине Ведран Крамарић.


4. децембар 2022.
АРАНЂЕЛОВДАН
ВСНМ ОД прославило своју славу

Богослужењем у храму Св. Арханђела Михаила и свечаном сједницом у српском православном Црквеном дому у Дарди, а уз учешће већника и многобројних званица, дарђанско Вијеће свечано прославило своју славу - АРАНЂЕЛОВДАН.


27. новембар 2022.
СРБИ ОПТАНТИ ИЗ МАЂАРСКЕ У КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ (1921-1941)

У организацији Вијећа српске националне мањине Града Белог Манастира и СКД Просвјета пододбор Бели Манастир, 19. новембра 2022. одржано је предавање о Србима оптантима и промоција књиге "Срби оптанти из Мађарске у Краљевини Југославији (1921-1941)", а у оквиру Дана српске националне мањине Града Белог Манастира.
Предавање је одржао сам аутор књиге проф. др. Милан Мицић, генерални секретар Матице српске из Новог Сада у просторијама Српског културног центра Бели Манастир.
Међу шездесетак присутних на скупу, велик је био број директних потомака оптаната из Мађарске, а од српских званичника предавању присуствовали и генерални секретар СКД Просвјета Слободан Живковић, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић, председник Општинског већа Кнежеви Виногради Петар Шмрчковић, директор СКЦ Вуковар Срђан Секулић, директор Радија Банска коса Ненад Јаснић, свештеници СПЦ Драган Вукадиновић и Владо Кљајић, те домаћини, председница ВСНМ Бели Манастир и заменица градоначелника Светлана Жарковић и председник СКД Просвјета пододбор Бели Манастир и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
По одржаном предавању и промоцији, присутни су наставили дружење уз трпезу љубави уприличену од организатора скупа.


20. новембар 2022.
Делегација СНВ, СДФ и Клуб заступника СДСС посетила Бели манастир

Делегацију која је у петак, 11.11.2022. посетила Бели Манастир предводио је проф. др. Милорад Пуповац, а сачињавали су је још и саборски заступници Д. Јецков и Б. Милошевић, као и Ј. Несторовић, Е. Ђурашевић, Ј. Влаовић и председник ЗВО Д. Дракулић.
У Белом Манастиру дочекали су их заменица градоначелника Светлана Жарковић, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић и водитељ културног оделења СДФ Василије Вранић.
Сви заједно положили су венце на споменик палим борцима Црвене армије у Б. Манастиру и Батини, обишли потом новообновљену Српску барањску кућу у Белом Манастиру, а након тога одржан је заједнички састанак у згради Српског културног центра.


12. новембар 2022.
Одржана седница
Савјета за националне мањине ОБЖ

6. седница Савјета за националне мањине ОБЖ одржана је у четвртак, 10.11.2022. , председавао јој је председник Савјета, заменик жупана Јосип Милетић.
Главна тема седнице била је предложено повећање средстава за жупанијска већа и представнике националних мањина ОБЖ у износу од 20%, а што ће бити на дневном реду следеће седнице Жупанијске скупштине.
За предстојеће активности поменути су надолазећи избори за мањинска већа и представнике националних мањина у априлу/мају 2023. године, као и обележавање Дана националних мањина ОБЖ 2023. године (2018. године ОБЖ је као свој Дан националних мањина одредила последњу суботу у мају месецу).


10. novembar 2022.
Освећење храма Светог пророка Илије у Угљешу

У суботу, 22. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је уз саслужење свештенства Епархије осечкопољске и барањске освештао храм Светог пророка Илије у Угљешу.
Овом приликом Преосвећени Епископ рукопроизвео је протопрезвиетра Ђорђа Ковачевића, архијерејског намесника барањског у чин протојереја-ставрофора.
Радове на изградњи цркве започео је протојереј-ставрофор Михаило Маријанац, сада у пензији, а посао је наставио и завршио његов наследник на месту угљешког пароха протојереј Ђорђе Ковачевић.
Посебно срећан и задовољан овом приликом био је мештанин Миодраг Џамбас, чија је ћерка Светлана Прањић поклонила плац и земљиште на коме је подигнута црква Светог Илије.
Уз многобројне вернике присутни су били генерални конзул РС А. Накић, дожупан ОБЖ и председник ВСНМ Општине Дарда Р. Чварковић, саборска заступница Д. Јецков, председник ЗВО Дракулић, начелник Општине Дарда А. Вукоја, заменик градоначелника Белог Манастира С. Жарковић, заменик начелника Општине Поповац З. Милошевић, државни тајник М. Хорват, председник ВСНМ Кнежеви Виногради В. Хорват, председник ВСНМ Општине Кошка Н. Радаковић и председник ВСНМ ОБЖ Д. Јеличић.
По окончању славља учесници се окупили уз трпезу љубави коју су додатно зачинили уметничким програмом ФА Чувари традиције барањских Срба из Белог Манастира, певачки дуо Хранислава Месарић и Милан Клиба и драги гости ОКУД Младост из Суботице.

24. октобар 2022.
Св. Стефан Штиљановић
слава Већа српске националне мањине ОБЖ

17.10.2022. у Парохијском дому саборног храма Успења Пресвете Богородице у Осијеку прослављена је слава Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније Свети Стефан Штиљановић.
Поред већника, присуствовали су и други гости, између осталих, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић, гости ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније, председник Светислав Микеревић и тајник Душан Латас, директор АНИ СКД ПРОСВЈЕТА Вуковар Дејан Куручић, потпредседница СКД ПРОСВЈЕТА Радмила Латас, представник ЗВО Вуковар Николина Готовац, председници ВСНМ Поповац Радојко Страјнић, ВСНМ Осијек Данијела Јовчић, ВСНМ Кнежеви Виногради Владимир Хорват, представник српске мањине у Валпову Станислав Вукосављевић, председник ОО СДСС Поповац Никола Шарић, повереник СДСС за Осијек Драган Тодић, директор Радија „Банска коса“ Бели Манастир Ненад Јаснић.
У име ВСНМ ОБЖ госте је поздравио председник Дејан Јеличић, пожелео им добродошлицу и изразио наду да ће следеће године манифестација бити обележена у новим просторијама СКЦ Осијек.
Обред освећења славског колача и кољива предводио је парох осјечки протојереј Александар Ђурановић, који је подсетио на хришћанске вредности разумевања и саосећања, које су нам данас свима потребне.
Након протоколарног дела уприличена је свечана трпеза за госте.
Захваљујемо се домаћинима СПЦО Осијек и пароху Александру Ђурановићу, који су нам указали гостопримство и овога пута несебично помогли.


18. октобар 2022.
Патријарх Порфирије стигао у званичну посету Епархији осечкопољској и барањској



Данас је велика радост за све нас што смо дошли да осветимо овај храм, јер ако постоји место у којем се људи крећу и бораве, а на којем треба да упознају себе јесте управо храм Божији. Долазимо у храм да бисмо стали пред Христа, да бисмо с Њим успоставили заједницу, а онда по Његовом закону, за нас хришћане, да бисмо успостављали заједницу са собом, са другим људима, са читавом творевином Божијом, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у Саборном храму у Вуковару, 15. октобра 2022. године.


16. октобар 2022.
17. СЕДНИЦА ВСНМ ОБЖ

29.9.2022. Црквени дом српске православне цркве у Дарди био је "домаћин" 17. редовне седнице ВСНМ ОБЖ, која је због важности тема била проширена са члановима ЖО СДСС.
На седници се расправљало о раду Већа у трећем кварталу и о предстојећим активностима у четвртом кварталу ове године. Између осталог о прослави славе Већа, Св. Стефан Штиљановић (17. октобар) и доласку Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија (15. и 16. октобар).
Главна тема седнице били су резултати пописа становништа РХ, а конкретно у Осјечко-барањској жупанији, који су за нас, Србе у РХ, били поражавајући иако донекле и очекивани. Без намере да улазе у дубљу анализу, председник и већници само су констатовали просте чињенице које неумољиво кажу да у ОБЖ тренутно живи 258.026 особа од тога 15.486 Срба, што је смањење за 8.171 особу или 34,54% у задњих десет година. Значајан је пад у свим срединама, посебно у граду Осијеку. У општинама Подгорач и Виљево пали смо испод 15% тако да више нећемо имати право на мањинског заменика начелника...
Такођер, једна од главних тема седнице били су и предстојећи мањински избори у РХ 2023. године. Изнето је и усвојено да ће се о овој теми још детаљније разговарати, али да се већ сада треба почети са припремама прикупљања људи за састав изборних листи.


30. септембар 2022.
Одржана 4. седница
Координације вијећа и представника националних мањина ОБЖ

27. септембра 2022. одржана је 4. седница Координације вијећа и представника националних мањина ОБЖ у 2022. години. Седници су присуствовали представници 8 од 11 мањина у ОБЖ:
   • Басри Халити (председник Вијећа албанске НМ ОБЖ)
   • Бранко Петровић (председник Вијећа Рома НМ ОБЖ)
   • Ениса Кифер (потпредседница Вијећа немачке НМ ОБЖ)
   • Оливер Матијевић (председник Вијећа НМ Мађарске ОБЖ)
   • Дејан Јеличић (председник Вијећа НМ ОБЖ Србије)
   • Синиша Поповић (представник црногорске НМ ОБЖ)
   • Полона Фрајман (представница словеначке НМ ОБЖ)
   • Драгољуб Сиљаноски (представник македонске НМ ОБЖ).
Одсутни су били председница Координације Ана Канђера Легчевић (председница Вијећа словачке НМ ОБЖ), Ахнетка Балатинац (представница русинске НМ ОБЖ) и Ђемал Братић (представник бошњачке НМ ОБЖ).
Координација је донела одлуку да се од Жупаније тражи повећање средстава за рад, јер се износ средстава, која се редовно издвајају годишње, није повећавао од 2003. године. Од тада је буџет ОБЖ вишеструко увећан, па је сада време за повећање средстава за рад мањина због наглог повећања цена и режијских трошкова. Такође, коментарисани су резултати Пописа становништва 2021. године и национални састав становништва у ОБЖ. Све мањине су забележиле значајан пад броја чланова и закључили да ће се то негативно одразити на излазност при предстојећим изборима за већа и представнике националних мањина 2023. године.
Седница је одржана у згради Жупаније, у Малом већу, а председавао је заменик председнице Дејан Јеличић.

30. септембар 2022.
СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ОСИЈЕК

22.09.2022. освештани су темељи будућег Српског културног центра у Осијеку, у Доњем Граду. Освећење је извршио Епископ осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење осталих свештеника епархије.
Свечаном догађају присуствовали су председник СНВ Милорад Пуповац, председник ОО СДСС Војислав Станимировић, саборска посланица СДСС Драгана Јецков, конзул Генералног конзулата Србије  Људмила Остојић , председник ЗВО Вуковар  Дејан Дракулић, заменици жупана ОБЖ Радомир Чварковић и ВСЖ Срђан Јеремић , начелници општина Ердут Југослав Весић, Шодоловаца Драган Зорић и Маркушице Тихомир Коларевић, заменик председника Општине Поповац Зоран Милошевић, председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић, председник пододбора СКД ПРОСВЈЕТА Осијек Зденко Чикара и повереник СДСС за Град Осијек Драган Тодић и бројни верници.
Изградњу СКЦ Осијек суфинансирају Српско народно вијеће Загреб и СПЦО Осијек. Захваљујемо се нашем домаћину протојереју Александру Ђурановићу на пруженом нам гостопримству.


23. септембар 2022.

ИЗАШЛИ РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА СТАНОВНИШТВА РХ

Према наведеним резултатима, број Срба је у односу на попис из 2011. године пао са 186.633, или 4,36 одсто, на 123.892, односно 3,20 одсто. Што се тиче Града Вуковара, број Срба је пао на 29,73 одсто, што је пет одсто мање него према попису из 2011. године. Приметан је пад и у Граду Загребу, где је број становника Срба пао са 17.526, односно 2,22 одсто, на 12.034, односно 1,57 одсто.
Резултати пописа показују да је српска заједница пала на мање од 5 одсто у следећим жупанијама: Приморско-горанској, Вировитичко-подравској, Бјеловарско-билогорској и Пожешко-славонској, које су изгубиле право на заменике жупана из редова српске националне мањине.
У општинама Драгалић (7,09 одсто Срба), Расиња (14,90 одсто Срба) Срби су после пада испод 15 одсто изгубили место заменика начелника, а у Пакрацу (11,30 одсто) место заменика градоначелника.
Што се тиче резултата пописа становништва по вероисповести, у Хрватској је пописано 128.395 православаца, или 3,32 одсто, док их је 2011. године било 190.143 или 4,44 одсто.
Република Хрватска је са 4.284.889 становника пала на 3.871.883, што значи да је изгубила 413.056 становника, што је пад од чак 9,64 одсто. Од укупног становништва, жена је 2.006.704 (51,83 одсто), а мушкараца 1.865.129 (48,17 одсто).
Жупанија са највећим процентом смањења броја становника је Вуковарско-сремска у којој је нестало 20,28 посто укупног становништва, затим Сисачко-мославачка са 19,04 и Пожешко-славонска са 17,88 одсто.
Срби по жупанијама:
   • Загребачка 1.789/0,60%
   • Крапинско-загорска 159/013%
   • Сисачко-мославачко 12.153/8,71%
   • Карловачка 8.683/7,74%
   • Вараждинска 472/0,30%
   • Копривничко-крижевачка 1.535/1,52%
   • Бјеловарско-билогорска 4.964/4,87%
   • Приморско-горанска 10.419/3,93%
   • Личко-сењска 4.062/9,50%
   • Вировитичко-подравска 3.168/4,50%
   • Пожешко-славонска 2.801/4,37%
   • Бродско-посавска 2.170/1,67%
   • Задарска 5.955/3,73%
   • Осјечко-барањска 15.486/6,00%
   • Шибенско-книнска 8.064/8,37%
   • Вуковарско-сријемска 19.039/13,49%
   • Сплитско-далматинска 3.271/0,77%
   • Истарска 5.778/2,96%
   • Дубровачко-неретванска 1.433/1,24%
   • Међимурска 187/0,18%
   • Град Загреб 12.034/1,57%
Срби у Осјечко-барањској жупанији 15.486/6,00%,
локалне јединице са преко 5% Срба и град Осијек:
   • Бели Манастир 1.605/20,13%
   • Осијек 4.188/4,35%
   • Дарда 1.090/20.08
   • Чеминац 126/5,07%
   • Ердут 2.918/53,68%
   • Ернестиново 109/5,60%
   • Јагодњак 943/62,87%
   • Кнежеви Виногради 554/16,50%
   • Кошка 183/5,77%
   • Левањска Варош 95/12,39%
   • Магаденовац 126/7,98 %
   • Подгорач 296/12,06%
   • Поповац 235/16,25%
   • Шодоловци 950/78,06%
   • Виљево 227/13,96%
22. септембар 2022.
Нови споменик страдалој деци Поткозарја
у Носковачкој Дубрави

20.8.2022. у хрватском селу Носковачка Дубрава, општина Чађавица, у близини границе са Мађарском, на 80. годишњицу комеморативно је откривен и освећен обновљени споменик за 69 деце из Поткозарја, које су током Другог светског рата Усташе одвеле у логор у напуштене штале, где су деца и страдала од августа до децембра 1942. због глади и болести.
Иницијатор ове манифестације, председник СКПД Просвјета из Козарске Дубице Зоран Синкић, рекао је да је откривен нови, дограђени споменик, на коме су имена и презимена страдале деце, претежно из села Сјеверовца, Пуцара, Међеђе и других дубичких села.
Данашњој комеморацији присуствовали су и потомци страдалих Бране Мијатовић, Рада и Мирко Граховац и Боса Бијелић.
У организацији ВСНМ Чађавуца и ВСНМ ВПЖ организован је помен страдалој деци. Господин Никола Вучен из Смедеревске Паланке, изасланик председника РС Александра Вучића, донирао је средства за израду мермерног споменика са списком од 69 имена страдале деце, а реновирање је помогла и Фондација Дајана Пауновић из Београда. Присутнима се пригодним говорима обратили заменик жупана ВПЖ из редова српског народа Игор Павковић, саборска заступница СДСС Драгана Јецков, Никола Вучен у име председника Републике Србије као и председник СКПД Просвјета из Козарске Дубице Зоран Синкић, који је довео две уметнице да својим наступом увеличају комеморацију.
Организатори су за све присутне обезбедили беле руже, а венце су на споменик положили у име председника Републике Србије Никола Вучен и Дајана Пауновић, испред СКПД Просвјета Козарска Дубица Зоран Синкић, у име вировитичко-подравског жупана његов тајник Иво Хорват, испред ВСНМ ВПЖ Милена Лазић, испред ВСНМ ККЖ Јово Манојловић, испред ВСНМ ПСЖ Никола Ивановић, испред ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
На крају се свима захвалио председник ВСНМ Чађавица Злато Угрешић.
Помен страдалој деци и освећење споменика предводио је слатински парох Драган Гаћеша уз саслужење свештенства Српске православне цркве.
Догађају су присуствовали и књижевник Рајко Лукач, студент глуме Милица Вокић, која је извела песму „Стојанка Мајка Кнежопољка“ и глумица Драмског студија Умјетник из Козарске Дубице Гордана Батић, која је казивала песму „Глас“ Радоја Продановића.
Живима подсећања ради и памћења:
Сабирни логор, формиран 20. августа 1942. у напуштеним властелинским шталама након Козарачке офензиве, када је било заробљено од 250 до 300 жена, деце и стараца, био је активан све до 5. децембра 1942. У том периоду умрло је 69 деце. Најстарије је имало три године, а најмлађе три месеца. Број жртава био би и већи да многе жене из суседног села Носковца нису доносиле нешто хране о одеће. Имена страдале деце сачувана су марљивошћу и пожртвовношћу једног матичара из Слатине, а ове године и овековечена у мермеру.
Мештани су 1966. године, уз подршку шире заједнице, изградили спомен-обележје унутар гробља у Носковачкој Дубрави, на месту где су покопана тела деце.


20. август 2022.

ПАРАСТОС СТРАДАЛИМ КУЋАНЧАНИМА

14. августа у храму Св. Петра и Павла у Кућанцима, одржан је парастос за 129 мештана (41 борац, 41 цивил, 47 Рома и Јевреја) и 29 партизана, припадника 51. војвођанске дивизије, погинулих у 2. светском рату, а сахрањених на месном гробљу.
Сваке године парастос организује ВСНМ Магаденовац чиме евоцира сећање на своје страдале мештане. Подсетивши присутне на те тешке године, председник Већа Гојко Ћосић позвао их да очувају традицију сећања на жртве нацистичког терора.
На спомен обележју испред храма Св. Петра и Павла венац је за страдале Србе, Роме и Јевреје положио председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић, а потомци страдалих мештана положили су венац на костурницу у дворишту храма.
Парастос за страдале служио је парох слатински и кућаначки Драган Гаћеша.


16. avgust 2022.
Парастос српским жртвама ВРО Олуја


3. августа одржан је у дарђанском српском православном храму Светог Арханђела Михајла парастос свим страдалим у ВРО Олуја.
Парастосом и након тога читањем заједничке 15. Изјаве сјећања СНВ, ВСНМ ОБЖ је у координацији са СНВ и свим осталим српским мањинским већима Осјечко-барањске жупаније и ове године обележило страдање српског народа за време и након ВРО Олуја.
Манифестацији се одазвали већници ВСНМ ОБЖ, општинских и градских српских мањинских већа и организација.

3. август 2022.
ОДРЖАНА РЕДОВНА СЕДНИЦА ВСНМ ОБЖ

30.06.2022. у Црквеном дому у Дарди, одржана је 16. седница Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније са дневним редом:
 1. Усвајање записника са последње 15. седнице од 24.03.2022.
 2. Активности ВСНМ ОБЖ између две седнице
 3. Информације о капиталним улагањима СНВ у ОБЖ
 4. Активности ВСНМ ОБЖ у трећем кварталу 2022.
 5. Разно
Након усвајања записника са прошле седнице, прешло се на 2. тачку дневног реда, где је председник Већа Дејан Јеличић упознао већнике са активностима између две седнице. Обележавање значајних годишњица антифашистичке борбе (14. април, Дан ослобођења Осијека, 9. мај, Дан победе и Европе, 22. јун, Дан антифашистичке борбе), обележавање Дана државности. мањина Осијек (08.05) и Дан националне мањине ОБЖ (последње недеље у мају), присуство на Дану ОБЖ (02.06), одржане седнице Председништва СНВ у априлу и мају. Посете општинама Шодоловци и Јагодњак. Састанак Координације националних мањина и Савјета за националне мањине ОБЖ итд.
Под 3. тачком дневног реда, председник је већнике упознао са до сада започетим капиталним инвестицијама у ОБЖ, а које суфинансира СНВ. То су изградња СКЦ у Белом Манастиру и Осијеку, реновирање српске барањске куће у Белом Манастиру, куповина некретнине у Тењи и Дарди. Речено је да је одзив мањинских савета, на позив СНВ, да конкуришу за нова средства за капитална улагања, најављен у јуну, био задовољавајући. Чекају се резултати.
Под 4. тачком дневног реда речено је да су пред нама месеци годишњих одмора (јули, август), а битно је да ће у том времену бити служен парастос жртвама ВРО Олуја, у координацији са свим жупанијским Већима и СНВ из Загреба. Такођер, планиран је шири састанак свих мањинских Већа када буду објављени резултати Пописа 2021 по националном саставу...
Под 5. тачком дневног реда разговарало се о разним другим активностима и проблемима.


1. ЈУЛ 2022.
Дан антифашистичке борбе у Републици Хрватској

Комеморативним скуповима и полагањем венаца на спомен обележја антифашистичке борбе у Осијеку и Белом Манастиру, скромно је, 22.06.2022. у Осјечко-барањској жупанији обележен Дан антифашистичке борбе у Републици Хрватској.
На споменик у Осијеку венце су положили у име ОБЖ заменик жупана Радомир Чварковић, у име Града Осијека начелник за културу Владимир Хам, затим делегација СДП Осијек, саборска заступница Романа Николић испред Клуба социјалдемократа, представници УАБА Осијек, Јеврејске општине Осијек и испред ВСНМ ОБЖ председник Дејан Јеличић.
Присутним антифашистима кратким говором обратио се Перо Рајковић, те позвао присутне да минутом ћутања одају почаст погинулима за слободу у борби против фашизма.
У Белом Манастиру је, поред осталих делегација, у име Града Белог Манастира венац положила заменица градоначелника Снежана Жарковић, а у име Савета српске националне мањине ОБЖ председник Дејан Јеличић.


24. јун 2022.
Обележен Дан победе

9.5.2022. у Хрватској, а тако и у Барањи обележен је Дан победе над фашизмом у 2. светском рату и уједно Дан Европе, полагањем венаца на споменике антифашистичке борбе у Батини, Белом Манастиру и Болману.
Полагању венаца на споменик Победа у Батини биле су присутне делегације амбасада Азербејџана, Казахстана, Русије, генералног конзулата Србије те САБХ, УАБА Бели Манастир, УАБА Вуковарско-сријемске жупаније и БРДП.
У име СНВ и ВСНМ ОБЖ венце је положио наш председник, Дејан Јеличић.


10. мај 2022.
Скромно обележено ослобођење Осијека

14.4.2022. обележена је, полагањем венаца у алеји Перивоја краља Томислава, 77. годишњица ослобођења Осијека у антифашистичкој НОБ, а у организацији Удруге антифашиста Града Осијека.
Том приликом венац је у име ВСНМ ОБЖ положио наш председник Дејан Јеличић.


15. април 2022.
15. РЕДОВНА СЕДНИЦА ВСНМ ОБЖ

24.03.2022. у Дарди одржана је 15. седница Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније, на коју су били позвани и одазвали се председници општинских и градских већа српске националне мањине. Тако su уз већнике, седници присуствовали председници мањинских већа Поповца (Радојко Страјнић), Кнежевих Винограда (Владимир Хорват), Шодоловаца (Младен Малетић), Кошке (Недељко Радаковић), Биља (Милорад Ненадовић), Магаденовца (Гојко Ћосић), Подгорача (Радован Беара), заступник у Граду Валпову (Станислав Вукосављевић), као и Дарде (Радомир чварковић) те Белог Манастира и Виљева. Затим, начелници општина Ердута (Југослав Весић), Шодоловаца (Драган Зорић) и Јагодњака (Данијела Млинаревић), заменица градоначелника Белог Манастира (Светлана Жарковић), заменици начелника општина Поповца (Зоран Милошевић), Кнежевих Винограда (Стојан Петровић) и Виљева (Далибор Дакић).
Седницу је отворио председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић и поздравио све присутне, што је учинио и заменик жупана ОБЖ и председник ВСНМ ОД Радомир Чварковић као домаћин.
Потом се присутнима обратио, у подужем говору, председник СНВ проф. др. Милорад Пуповац, који је као гост са сарадницима активно учествовао у раду седнице (Јована Влаовић и Јелена Несторовић), касније и председник ЗВО Дејан Дракулић, који је предводио делегацију коју су још чинили Николина Готовац и Милош Поповић.
Главна тема била је сарадња мањинских већа и Српског народног вијећа, као кровне институције Срба у Републици Хрватској, те са ЗВО, као кровном институцијом Срба источне Хрватске. Говорници су се, такођер, дотакли тема око активности мањинских већа у 2022. години, предстојећих мањинских избора 2023. као и резултата пописа који су, како је констатовано, поражавајући. Било је речи о наставку улагања у рад и активности мањинских већа преко Фонда за капиталне инвестиције СНВ и Фонда ЗВО у 2022. години, као и о анимацији и укључивању млађих људи у рад институција Срба (мањинских већа, КУД-ова, пододбора СКД Просвјета, спортских клубова и других удружења).
Закључено је да би овакве састанке требало одржавати чешће, сваки са посебном тематиком.
Након седнице уприличен је коктел за госте. ВСНМ ОБЖ посебно се захваљује СПЦ Општине Дарда и намеснику барањском проти Ђорђу Ковачевићу на гостопримству и љубазности.


5. април 2022.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content